servicii

LIDAR Trimble MX2

Compania Gauss foloseste, concomitent cu metodele conventionale de masuratori topografice, si aparatura de ultima generatie folosind tehnologie LIDAR (Light Detection And Ranging) pentru masuratorile efectuate. Compania noastra dispune de un aparat LIDAR Trimble MX2 de ultima generatie. Aparatul este compus din doua unitati LASER capabile sa inregistreze 72.000 puncte georeferentiate/secunda, o camera foto panoramica LadyBug 5, care insumeaza sase senzori foto a cate cinci MPixeli fiecare, foarte performanta si doi receptori GPS Trimble Zephyr 2. Aparatul este montat pe un autoturism de teren permitand astfel utilizarea acestuia pe o gama foarte larga de relief. Protocoalele de utilizare a aparatului sunt urmatoarele:

  1. Identificarea obiectivului din birou folosind material cartografic.
  2. Stabilirea unei rute optime pentru scanarea obiectivului avand in vedere particularitatile terenului precum zone de vegetatie, obstacole, etc.
  3. Identificarea obiectivului in teren si modificarea rutei optime.
  4. Scanarea propriu-zisa.
  5. Descarcarea si procesarea datelor colectate.
  6. Vectorizarea si elaborarea planurilor de situatie aferente obiectivului.

Utilizarea solutiei LIDAR fata de metodele conventionale permite realizarea ridicarilor topografice intr-un timp mult mai scurt si cu un efectiv de resurse umane mai redus.

Deasemenea masuratorile LIDAR stocate pot fi folosite ulterior in alt scop decat cel initial.